Bollen zoeken

Afgelopen weekend stonden 2 ritten op het programma van de toerclub. Op 27 april is het jaarlijkse rondje Ringvaart altijd een populaire rit om Koningsdag mee te starten. Helaas viel het vanaf ongeveer 8 uur met bakken uit de lucht. Een enkeling ging toch even kijken of er nog animo was bij de start, maar dat viel uiteraard tegen. De A2 ging met 3 man op pad en een uurtje later ook de A1 met 3 man. Zij kwamen dus als verzopen katten bij de koffietent in Vijfhuizen aan. Desondanks waren ze van harte welkom. Na vertrek ging de dweil erover en niks meer van te zien.

Op zondag gelukkig beter weer, zodat er een kleine 60 fietsers verschenen voor de minstens zo populaire rit naar de Bollenstreek. De A1 beet het spits af en ging op zoek naar bollenvelden die nog niet uitgebloeid waren. Dat viel nog niet mee, want het bollenseizoen lijkt steeds vroeger te beginnen. Ik had het rondje een paar weken geleden al voor een deel verkend, maar de vele mooie plaatjes die ik toen kon schieten waren nu niet meer zo talrijk. Voordeel was wel dat het ook rustiger was met toeristen. Toch hadden we genoeg oponthoud, want we stonden 3 keer langs de kant voor een lekke band. Op de terugweg wakkerde de zuidenwind steeds verder aan en vielen er nog een paar spetters. Uiteindelijk waren we na zo’n 95km weer terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

De C1 gaat naar de bollen……

Onze eerste verre rit gaat altijd naar de Ren- en Toervereniging “De Bollenstreek” in Lisse. Al sinds ik met de toerclub mee fiets, ruim 20 jaar, komen we bij die koffietent. Wij waren “maar” met zijn 4en, maar dat mocht de pret niet drukken! Lekker voor het windje richting Leiden, waar we langs het kanaal pardoes in de remmen moesten voor een moeder eend met wel zeker 10 pasgeboren kuikens die voor het eerst zwemles kregen… Via de singels naar Warmond en langs het spoor naar buurtschap “de “Engel”. De eerste kleurige tulpen kwamen al in het zicht. Zo eind april zijn er al veel bollen gekopt of gerooid. Onze reis verliep vlotjes en met bijna 30 km kwamen wij als eerste bij de koffietent aan. Alle groepen gaan naar deze koffiestop. De koffiedames stonden al helemaal startklaar. Fijn dat er gebeld wordt als er zo`n 50 fietsers kunnen komen. Nee, de appeltaart laten we aan ons voorbij gaan, dat hebben we er net afgefietst. Langzamerhand kwamen ook de andere groepen. We gingen ons na de koffie voorbereiden op de terugweg, want een windkracht 5 zou ons behoorlijk tegen kunnen vallen. Eerst nog even gestopt voor een foto in het rode tulpenveld. Een mevrouw wilde wel de foto maken, dat paste zo mooi bij ons tenue vond ze. De 2 fietsers met een e-bike hielden de andere 2 uit de wind en zo kwamen we er redelijk goed vanaf. Onderweg nog even een buitje, maar ook dat viel mee. Met ruim 55 km. op de teller waren we rond half 1 weer thuis.

Annie van Rijn