Naar de Camping…

Na een aantal zeer zonnige en warme dagen begon afgelopen zondag 2 augustus met wat frissere temperaturen. Toch was het prima fietsweer, aangezien de zon ook regelmatig doorbrak. Volgens de tellingen stonden er om 8.30u weer zo’n 75 leden klaar voor een nieuwe clubrit. Ikzelf was daarvan geen getuige, want op weg naar de start brak ik een spaak en ben dus omgekeerd naar huis om over te stappen op een andere fiets. Mijn 12 fietsmaten van de A1 kwamen mij daar oppikken om daarna alsnog een mooie route naar Haarzuilens te rijden. Afgelopen weken is in de media geregeld aandacht besteed aan incidenten waarbij helaas ook wielrenners/racefietsers betrokken waren. Soms merken ook wij dan ook dat alleen al het feit dat een groep racefietsers nadert voor andere fietsers reden is om te roepen, schelden of ons bewust te hinderen. Zelfs achter elkaar gaan fietsen op een fietspad is dan blijkbaar al niet voldoende. Het zal toch niet zo zijn dat ons rode tenue in zulke situaties als een rode lap werkt en het onveilige gevoel bij anderen vergroot? Gelukkig konden we verder op de route wat meer brede wegen gebruiken en dan is er voor ieder ruimte genoeg. Vlak voor Haarzuilens passeerden we nog de A3 en konden daarna op het tot terras ingerichte grasveld plaatsnemen. De koffiestop met appelpunt of cheesecake verliep deze keer iets vlotter dan afgelopen weken. De terugweg via Woerden en Alphen verliep ook voorspoedig, zodat we na zo’n 110km weer terug in Stompwijk waren.

Genoeg ruimte voor iedereen

Arno van Rijn

Ik was nog wel wat moe van de vorige erg lange avond, maar het was zondag 2 augustus te mooi weer om langer op bed te blijven liggen. En trouwens fietsen geeft me ook weer energie. Onderweg naar de start bij de sporthal kwam ik reeds vele Stompwijkers tegen die ook wel zin hadden om er een mooie dag buiten van te maken. Aangekomen bij de sporthal stonden daar 16 gezonde mannen van de A2 te trappelen om van start te gaan. Wim was gelukkig weer hersteld van zijn schaafwonden en de overigen –neem ik aan- waren allemaal negatief op corona getest. Ik zeg dat omdat ik zaterdag even naar de Belgische tv zat te kijken en hoorde de commentator zeggen dat alle renners op corona getest waren, waarvan er één positief getest was. Mogelijk was hij ‘vals positief getest’; wat hebben die Belgen toch prachtige uitdrukkingen. Ik dacht even dat hiermee ook al gefraudeerd werd, maar nee dit is een test met een mogelijk onjuiste uitslag als resultaat. Nou dan hoeven wij van de A2 ons ook niet meer zo nodig te laten testen. Trouwens we hadden ook geen mondkapjes op vόόr de start, zoals dat bij de profs wel gebeurt.

Allee hé, laten we dus maar genieten van de mooie tocht die werd voorgereden door m.n. Sjaak van Santen. Niet alleen de prachtige tocht die hij voor ons had gepland maar ook het vele kopwerk dat hij deed; chapeau en dank Sjaak! De tocht voerde naar de Lopikerwaard, u weet wel bekend van die zendmast midden in het landschap. Sjaak wist weggetjes te vinden die ik nog nooit voor de wielen had gehad (ook zo’n mooie Belgische uitdrukking). De plaatsjes waar we doorheen reden, zoals Polsbroek en Cabauw, ken ik dan wel maar de manier waarop ze aan elkaar werden gekoppeld vandaag was verrassend. Er gebeurde niets opmerkelijks onderweg, ook geen toneelspel voor een lekke band om bijvoorbeeld het tempo te drukken. Nee, het was gewoon gezellig onderweg, beetje kletsen en een lekker tempo. Uiteindelijk  kwamen we in Oudewater aan voor de koffie met appelgebak. De terugweg werd aangevangen in noordelijke richting. We verlieten de Lopikerwaard bij Nieuwerbrug aan de Rijn waarna we via Bodegraven en Alphen aan de Rijn terug reden naar Stompwijk. En dan tot slot de cijfers, want toerfietsers zijn gek op statistieken. 16 man aan vertrek, 16 man gefinisht in dezelfde tijd, temp. bij vertrek 17˚C, temp. onderweg 23˚C, westenwind kracht 3 a 4, 101 km afgelegd, gemiddelde snelheid 30,5 km/u.

John Oudsen A2

C1

Van de hel in Zoeterwoude naar het paradijs van ‘De Wippert’.

Was de opkomst in dit hele korte fietsseizoen niet altijd groot, met 1 maal 4 en 1 maal 1 mens, deze zondag was het tellen geblazen. Er stonden 17 mannen en vrouwen inclusief J. v.d. V., die om half 8 nog wilde afhaken met een scheur in zijn achterband. Chapeau Jan! De tocht ging via het Hellepad naar de ‘De Hel’ in Zoeterwoude en verder via Leiderdorp naar de Zijldijk. De hele Zijldijk afgereden, waar ondergetekende meende dat de weg doodliep, maar als verrassing bleek; helemaal aan het eind is een nieuw(?) fietspad door de Boterhuispolder. Een prachtig pad door de weilanden met Lakenvelders en vergezichten naar alle kanten. Weer een juweeltje in onze groene omgeving. De captains leidden de groep verder via Oud Ade en Oude Wetering naar Roelofarendsveen en wisten op 100 meter voor de koffiestop toch nog onrust te zaaien door verkeerd af te slaan. Gelukkig hebben wij  W. v. E. bij ons en zo reden we om 10 uur binnen bij ons jaarlijkse gedroomde onthaal bij Jos en Nel. In de prachtige tuin van ‘De Wippert’ stonden 30 stoelen in een grote kring voor ons en de C2. De koffie met appeltaart was heerlijk en bij het 2e bakkie was er zelfs een kletskop, welke volgens mij helemaal niet nodig was want zet 25 fietsers met een kop koffie bij elkaar en om je heen hoor je de grootste verhalen. Na nog een portie fruit voor de broodnodig energie voor de terugweg volgde de jaarlijkse staatsiefoto voor de vlag van de Toerclub. Hierbij rees de vraag of er met de nieuwe kleding ook een nieuwe vlag is maar die vraag bleef onbeantwoord. Van de terugweg weet ik alleen nog Hoogmade en de Ruige kade en omdat we via Zoeterwoude naar huis keerden, was ik als eerste thuis met bijna 55 kilometer op de teller.

R. v.d. H.

De jaarlijkse staatsiefoto voor de (oude) vlag van de Toerclub

C2

Hier dan eindelijk een verslag van de C2. Ik werd er al over aangesproken. Onze groep heeft in juli drie keer met elkaar gefietst en dat ging alle zondagen prima. Op 12 juli was de koffiestop bij het Rieten Dak in Het Delftse Hout. 19 Juli werd IJs de Jong in Weteringbrug bezocht en op 26 juli was de Bonte Haas in Wateringen aan de beurt. Al twee keer werd door het nieuwe gebied van de N3MP polder gefietst. Wat worden we toch verwend met al die nieuwe fietspaden. De afstanden waren ongeveer 45 en 55 km.

Daar kunnen we weer bijna 50 km van zondag 2 augustus bijschrijven. Zonder onze vaste captain vertrokken wij met 8 fietsers naar camping De Wippert in Roelofarendsveen. Via het Molenpad en de Koudekerkse brug, waar de A1 ons inhaalde, naar Hoogmade. De Wijde Aa en het pontje sloegen we vandaag over. Langs de Aderweg zagen we een meeuw zijn prooi verliezen. Prachtig mooi die natuur om ons heen. Om klokslag 10.00 uur kwamen we aan met 24,5 km op de teller. Deze koffiepauze is geweldig! Een warm en vriendelijk onthaal en in een grote kring in de tuin smullen van de eigen gebakken appeltaart met verse opgeklopte slagroom en fruit toe. Als afsluiting de groepsfoto en voldaan begonnen we aan de terug route. In Hoogmade deden we een extra rondje om de kerk, waarbij de klok nog steeds op 12.00 uur staat na die verwoestende brand in november 2019. Het blijft een trieste aanblik en de groene torenspits wordt alom gemist. Helaas is de toekomst van de kerk is nog onzeker. Na de Rhijnvreugdbrug kwamen we over de bekende fietspaden om 12.35 uur weer aan in Stompwijk. Het was goed fietsweer met een aardig noordwesten windje.

Groetjes, Lia de Jong- Zwetsloot

Aanstaande zondag staan we ook weer om 8.30 u klaar bij de sporthal voor een mooie rit.