Onbekende wegen en een nieuwe tunnel

In aanloop naar een korte na-zomer was het afgelopen zondag (13 september) al lekker weer voor een fietstocht. Een kleine 60 fietsers dacht er ook zo over en vertrok om half 9 vanaf de parkeerplaats, iedere groep richting hun eigen koffiestop. De A1 was weer met 14 man en had Harmelen als bestemming. De wind was zuidwest, dus met de wind schuin in de rug schoot het langs de A12 en ook verder lekker op. Meteen bij aankomst bij het Wapen van Harmelen kregen wij een eigen deel van het terras toegewezen waar genoeg plek was voor onze groep. Daar zat je echter niet overal in de zon. In de schaduw was het toch wat fris, dus gingen steeds meer van ons zich met hun stoel verplaatsen. Anderen stonden zelfs naast het terras. De koffie kwam snel en de 2e ronde gewoon met een koffiekan, wat ook lekker opschiet. Op de terugweg de bekende weg langs Woerden en Bodegraven, maar nog wel een klein ommetje in Boskoop om het slechte fietspad langs de Zijde te ontlopen. Na bijna 110km waren we mooi op tijd weer terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

Om 8.30 uur vertrokken wij met 13 man naar een natuurlijk voor de meesten met een onbekende bestemming. We hadden vóór de wind dus het ging in een lekker tempo richting Benthuizen, Hazerswoude Drop, Alphen aan de Rijn. Daarna over de brug richting Zevenhoven. Bij De Hoef dacht ik dat wij rechtsaf zouden gaan richting Woerdens Verlaat, maar niet dus. Wij gingen rechtdoor naar voor mij onbekende wegen. We reden langs een water genaamd De Waver waar het zeer smal was met heel erg veel bochten. Het kon dus ook niet uitblijven dat we bijna een ongeluk kregen. Van de andere kant kwam een auto met redelijke snelheid aan en Frans kon maar nauwelijks ontwijken. Van de schrik bekomen gingen we naar Nes aan de Amstel (werd zo langzamerhand in de groep bekend). In Ouderkerk aan de Amstel reed Sjaak eindelijk een keer verkeerd en kwamen we bij de Milieustraat van de Gemeente. Hij beweerde dat je hier vroeger gewoon door kon rijden, maar dat verzon hij waarschijnlijk alleen maar. Volgens mij was dat alleen mogelijk toen de trekschuit nog langs de Amstel voer. Door naar Nes aan de Amstel want na 60 km ben je wel toe aan een bakkie. Helaas gesloten. Dan maar 4 km door naar Uithoorn. Aan de boulevard van Uithoorn eindelijk na 70 km een koffietent. Heel goede koffie en uitstekende appeltaart. Na een halfuur weer naar huis via Vrouwenakker, Ter Aar, Alphen, Koudekerk en via Broekweg en Geerweg weer terug in Stompwijk met 112 km op de teller met een gemiddelde van 29.5.Al met al een leuke tocht en met zulk weer een zeer leuke besteding van een zondagochtend. Bedankt Sjaak voor alweer een leuke tocht met voor mij onbekende wegen

Theo van Velzen, A2

Voor de C1 geen bollenroute, maar een tunnelroute

Wat hebben we afgelopen zondag toch weer heerlijk gefietst! Al heel snel ging het zonnetje schijnen en met de wind in de rug zoefden wij via de Hofweg in Zoeterwoude door de onlangs weer geopende tunnel onder de A4 door, via Vlietland naar Leiden. Een klein stukje Leiden gezien, altijd leuk, stukje Singel, zo hier en daar een mooi uitzicht op een kerk en door de Merenwijk naar Warmond. Zelf vind ik het door Warmond ‘chique’ fietsen: mooie lanen met indrukwekkende bomen en daar staan dan ook weer enkele mooie kerken en prachtige huizen.  Wat mij opviel is dat het al zal zo ‘herfstig’ ruikt en dat de bomen al voorzichtig van kleur veranderen. Ook lagen er al best veel bladeren, takjes en eikels op de fietspaden; oppassen geblazen! We fietsten richting Lisse verder, maar hoe we precies zijn gereden weet ik niet meer (we reden gezellig achter de captains aan, die altijd voor een mooie route zorgen), maar wat wel opviel is dat we door veel tunnels gingen, dus geen bollenroute, maar een tunnelroute vandaag. Bij de Ren- en Tourvereniging Bollenstreek in Lisse dronken we een kopje koffie. De pauze was ook handig voor Petra, omdat haar fiets wat ‘energie’ nodig had voor de terugreis en de banden nog wat lucht konden gebruiken. Toen dat was gefikst gingen we weer terug naar Stompwijk. Alhoewel we langs vele kale bollenvelden fietsten, kwamen we ook langs velden met prachtige dahlia’s met allerlei kleuren en soorten bij elkaar. Ook heel mooi om te zien!. We passeerden borden met Sassenheim, Oegstgeest en via het BioScience park – een beetje futuristische omgeving – op weg naar huis. Met ruim 6o km op de teller zat de rit er weer op.

Corry van der Eijk

De C2 vertrok met 6 personen naar Haastrecht. Dat dacht ik, maar er had zich geruisloos nog een A3’er bij ons aangesloten. Over de bekende wegen via Noord AA, Benthuizen, Kruisweg naar Moerkapelle, waar wij de Brede weg helemaal uit fietsten. We kwamen bij het Logistiek-Park A12 uit en gingen eerst richting Moordrecht en bij de McDonalds weer richting Gouda. Na de sluizen kwamen we op de Goejan van Welledijk en vervolgden onze weg langs de Hollandsche IJssel naar Haastrecht. Hier kwamen we met 31,5 km om 10.15 uur aan bij restaurant Over de Brug. Op het terras was het al gezellig druk en wij konden ons spreiden over drie tafels en lieten ons de koffie goed smaken. De corona-registratie werd door één persoon van de groep gedaan. Om 11.00u was het hoogste tijd om aan de terug route te beginnen. Eerst over de Steinse dijk richting Reeuwijkse Plassen en toen we door Gouda heen waren via het Omlooppad en de Bloemendaalseweg fietsten we door Waddinxveen heen en het laatste stuk weer door het Bentwoud. Je kan op verschillende manieren door het Bentwoud fietsen, dus het verveelt nooit. Wij hebben vanmorgen veel reigers gezien, die aan het ‘vissen’ waren. Ook nog een nest met jonge eenden. De natuur is toch wel een beetje van slag. Er was inmiddels een stevig tegenwindje en een groep fietsers is zo sterk als de zwakste schakel. Dat was ik deze ochtend! Ik wilde capituleren en rustig zelf naar huis fietsen. Maar de groep stelde: samen uit, samen thuis en eendracht maakt macht. Dus ze hebben mij ‘gedragen’ tot aan de voet bij ons nieuwe waterinlaat bij de Ondermeerweg. Het voelde als afzetten tot 3 km voor de finish in de Tour de France. Want dan ben je veilig en thuis. Overigens was vanaf Benthuizen de A3’er weer geruisloos vooruit gefietst. En wij werden daar ook nog door de A3 groep ingehaald. We waren om 12.50 uur thuis met ruim 62 km op de teller. Voorwaar een mooie ochtend fietsen en een goede training.

Groetjes, Lia de Jong-Zwetsloot