Ontspanning door inspanning

De C1 groep, de onthaasten route!

Alle warmterecords van weleer zijn weer gebroken, een week van hoge temperaturen van boven de 30°. Ook vandaag, 16 augustus, werd het weer tropisch warm! Zo`n 66 anderen trotseerden ook de hoge temperaturen. Ik zag zelfs weer een lid terug van weggeweest op een nieuwe racefiets! Toen de snelle groepen vertrokken waren en wij ook op pad gingen zegt Wim…”Wat ga jij met mijn fiets doen?” Wilde ik er met zijn fiets vandoor gaan….oeps. Toch maar gauw mijn eigen fiets gepakt en vertrokken wij, met 12 personen, naar de koffietent. Waarheen wisten we nog niet op dat moment! Werd het, De Meye, Nieuwkoop of toch Aarlanderveen? De route maakte niet zo veel uit, gingen alle 3 dezelfde kant op. We lieten een beetje ruimte tussen elkaar, dat geeft ook een veiliger gevoel. Via het Bentwoud weer richting Boskoop, maar pakt de captain eerst nog een ommetje om weer bij de Otweg uit te komen. Dan geeft hij naar rechts aan, daar een leuk bruggetje over en komen we weer uit op de weg naar de Hefbrug. Nooit gefietst zo. Na de brug even een vreemde situatie met oversteken, maar gelukkig troffen we een paar geduldige automobilisten, zodat we veilig aan de andere kant van de Gouwe kunnen fietsen. Ook nog nooit gedaan, maar wel leuk. Zo ook de Kortsteekterweg, waar mijn vele jeugdherinneringen liggen. Zo langs het water is het vaak wat koeler, want wat is het warm! 

De kilometers lopen op en we krijgen trek in een bakkie. Dachten we dat de nieuwe koffietent TaarTenTuin gesloten was, niets van dit alles. Ik zag de vlag in de verte al wapperen. Even navragen of we zonder reserveren welkom waren en ja hoor, plek zat! Wat een mooie en leuke gelegenheid. Ze hebben van een prachtige boerderij, uit 1790, “een plek om te onthaasten” gemaakt. En onthaasten werd het en genoten we aan de lange tafel in de schaduw. Als je om je heen kijkt zie je veel dingen van vroeger, of de tijd heeft stil gestaan, zoals op de site te lezen is. Bij de koffie geen borrel dit keer maar heerlijke zelf gemaakte appel-, citroen- en bavarois-taart. Eigenlijk nemen wij nooit gebak, maar deze lekkernij lieten de meeste van ons zich niet ontzeggen. Opvallend was ook dat iedereen wel even richting de toiletten ging, om gelijk even een blik te werpen in de mooie boomgaard en de verbouwde stal te bekijken. Met tegenzin toch maar op huis aan, nu de kortste weg. Via Alphen, dwars door het winkelgebied, gelukkig was het niet druk, naar Koudekerk en Zoeterwoude lekker met de wind in de rug. Regelmatig gestopt voor een drinkpauze. Rond 12.15 uur klokte we af met ruim 60 km.

Annie van Rijn

De A1 was weer als eerste vertrokken met 11 man waaronder een overstapper uit de A2. Toch was het de kleinste groep sinds het seizoen weer begonnen is. Vaak wordt al bij de start gevraagd: “Waar gaan we naartoe vandaag?” En anders wel onderweg bij bijvoorbeeld een sporadische stop voor een verkeerslicht of geopende brug. Dan is er onderweg al onderling gespeculeerd of ze op basis van de windrichting en de route tot dat moment kunnen gokken wat de koffiestop zal worden. Want nu we niet volgens de toerkalender rijden is dat voor iedereen tot het laatst een verrassing. Deze keer was de keuze gevallen op Vlist, waar ze een vrij ruim terras hebben en het bij aankomst nog rustig was. Wel zijn ook hier de aangescherpte corona-maatregelen merkbaar. Eerst melden bij de gastvrouw, contactgegevens achterlaten, (gelukkig alleen van het ‘gezinshoofd’) en niet met de tafels en stoelen slepen. Uiteraard moeten we ook onderling afstand houden tot elkaar, ook in de rij voor het desinfecteringsmiddel of bij het afrekenen. De gastvrouw zag er streng, doch vriendelijk op toe en wij volgden het gedwee op. We zijn al lang blij dat we terecht kunnen voor een lekker bakkie met appelpunt. Als je op zoek zou moeten naar een andere stop is dat nog veel meer gedoe. De route ging via het Bentwoud en de Reeuwijkse Plassen naar Oudewater en daarna nog een stukje verder naar Linschoten en via Polsbroek weer terug naar Vlist. Mooie doorgaande routes waar het niet zo druk was. Na de koffie een stukje tweesporenbeleid op de Kadijk en via Gouda en langs de A12 weer terug naar Stompwijk. Slechts een enkeling kwam daar na zo’n 110km aan, want de rest was toen al afgeslagen richting Leidschenveen e.o..

Arno van Rijn

Om klokslag 8:30 uur draaide ik vanaf de Meerlaan het Klaverblad op richting de Sporthal. Gelukkig net op tijd, want de A2 kwam mij al tegemoet. Dat betekende wel dat mij direct de kop werd opgedrongen. We waren vandaag met 8 man, dus we zouden toch allemaal wel ons deel kopwerk moeten doen. We gingen via het Bentwoud op weg naar Waddinxveen. Ik heb de Schotse Hooglanders ditmaal niet gezien. Wel andere beesten maar daarover later meer. Vanaf Waddinxveen reden we zo’n 50km langs de mooie Hollandse kanalen en rivieren. Eerst van Waddinxveen naar Goude langs de Gouwe. De Gouwe sluit aan op de Hollandse IJssel. De IJssel volgden we van Gouda tot het einde in Krimpen aan de IJssel. Daar draaiden we de dijk op langs de Lek. We hadden een klein beetje wind tegen, maar we hadden het tempo er flink in. We haalden twee toerfietsers in die bij ons aanpikten. Na even uitgerust te zijn in de groep zetten de twee vreemdelingen zich op kop en het tempo ging nog verder omhoog. Zo raasden we voort naar Schoonhoven. Dit was natuurlijk wel goed voor ons gemiddelde. De rustpauze was bij cafe De Vlist (uiteraard in Vlist). Daar zagen we wel een bijzondere vogel, je zou kunnen zeggen een vreemde vogel (zie foto). Enkele personen onder ons wisten te vertellen dat dit de pengvogel was. Dit is een vogel die niet veel voorkomt en veelal langere tijd op 1 plek vertoeft. Maar wilt u ze ook nog eens zien, rijdt nog eens naar de Vlist en doe een bakkie koffie met appelgebak aan de overkant bij cafe De Vlist. Het appelgebak is echt een aanrader. Overigens is er eerder aandacht aan besteed aan deze vogel op tv, maar dat is al weer enige tijd geleden. Na de pauze reden we naar Haastrecht, vervolgens tussen de Reeuwijkse plassen door en kwamen we weer in Waddinxveen uit. De temperatuur was inmiddels al weer aardig opgelopen. Ik had net voldoende water in mijn bidon om mijn motortje te blijven koelen tot aan Stompwijk. Het was weer een mooie tocht van 110 km, met een gemiddelde van ruim boven de 31 km/uur.

John Oudsen, A2

BesteTC’er,
Vandaag was het weer zo’n heerlijke tocht. Nadat we dagen achtereen ons moesten toedekken om niet oververhit of verbrand door de zon te raken was het vandaag zondag 16 augustus (verjaardag van mijn oudste zoon) weer gewoon raak. Met ruim 22 man, allemaal lid van de fanclub van Tinus en Nico stonden we klaar om de tocht naar Kinderdijk aan te vangen. Het was maar 22°, windstil en een prachtig nog wel schapen-wolk-hemeltje boven ons. Gisterenavond had het nog flink gedonderd. Maar nu was alles vers en fris. En Kinderdijk is ieders favoriet! Meteen in het begin ontstond een spontane splitsing in de groep, zodat wij met zijn twaalven een hanteerbare ploeg hadden. We misten wel weer Nico, want Tinus had het af en toe toch moeilijk met de weg, maar niet met het tempo. Uiteindelijk kwamen beide ploegen tegelijkertijd aan bij de pont naar Kinderdijk. Met deze grote groep riep ik ‘paaltje!’, waarop een dame reageerde met: ‘hey, man doe eens normaal’. Ze had natuurlijk nog gelijk ook. En dan die gezellige bak koffie in Vuilendam. We hebben genoten en gepraat en genoten van de prachtige omgeving en van elkaar en van, most important, van het fietsen. Op het eind waren er nog maar 6 over van de grote groep, want de vrede levende hebben wij ons steeds meer opgesplitst. Met een voldaan gevoel, kwam ik weer thuis aan en stond ik nog eens lekker na te dromen onder de heerlijke douche.
Hierbij nog even het Relive filmpje met de foto’s: https://www.relive.cc/view/v26M2GErjEq
Enjoy.
Overigens volgende week ben ik alleen maar met mijn gedachten bij de TC. Want ik ga mijn ‘goede doelen tocht’ beginnen met de rit van Vlissingen naar Zoetermeer. Als iemand nog geïnteresseerd is om een stukje mee te fietsen of je vindt het goede doel (een revalidatiecentrum in Jeruzalem) een goed doel en je wilt er wat aan geven, dat kan ten alle tijden. Laat het mij even weten op Whatsapp of mail (bjas@xs4all.nl)

Allemaal een gezonde en plezierige week.

Bernard Jas

De C2 vertrok met 8 fietsers naar Nieuwkoop. Via Gelderswoude, de Bent en Hazerswoude Dorp waar we even moesten ‘klunen’, dus voorzichtigheid geboden en even afstappen. Toen naar het Rietveld en het ‘strontpaadje’ naar Alphen a/d Rijn. Vervolgens de Kortsteekterweg, de Ziende en tenslotte kwamen wij om even na 10.00 uur bij de 1e Aanleg aan met 30 km op de teller. Wij streken op het terras neer, uit elkaar aan 2 tafels, waar al vele racefietsers genoten van een welverdiende koffiepauze. Dit is écht een goede koffietent en voordat je er erg in hebt, werd het 2e bakkie al ingeschonken. De terug route ging over het Meijepad dwars door de plassen door naar ‘Het Potlood’ ofwel de watertoren. De slingerende Meije, waar het al behoorlijk druk was en aan het eind/begin werd ie zelfs afgezet. Waarschijnlijk om de ergste drukte tegen te gaan.  Vervolgens een stukje Bodegraven om bij het gehucht Tempel even van een extra drinkpauze te genieten. Toen door Boskoop, de Hoogeveenseweg en Benthuizen naar huis. De warmte haalde vandaag de gang er uit. Om 12.30 uur met 63 km op de teller waren we blij weer thuis te zijn. Het verslag is namens Fried.

Groet, Lia de Jong-Zwetsloot