Op zoek naar verkoeling

We zitten midden in een hittegolf, maar dat houdt onze fietsers niet thuis op zondagochtend. Ruim 70 stonden er op 9 augustus weer aan de start bij de sporthal. Bij sommige parelden de zweetdruppels al op het gezicht van de rit naar de start, maar allemaal hadden ze goede zin voor een mooie rit.

De A1 vertrok met 14 man, waaronder een gastrijder, naar Vinkeveen. Het werd een waterrijke rit langs o.a. de Oude Rijn, Kromme Mijdrecht, Waver en natuurlijk de Vinkeveense plassen. We hoopten op wat verkoeling van het water, maar daarvoor hadden we waarschijnlijk een duik moeten nemen. Dat deden we niet, maar we kwamen wel redelijk doorweekt, van het zweet, bij koffietent De Schans. De ober was wat nerveus van zoveel drukte ineens op zijn terras, maar toch werden we snel voor zien van appelpuntjes en drinken, waaronder opvallend veel flesjes cola. Achter de bar konden we zelf onze bidons weer bijvullen voor de rit terug. Aangezien de zon inmiddels goed doorgebroken was geen overbodige luxe. We reden weer een mooie maar niet te lange route terug. Vanwege de hitte bleven tussensprintjes en tempoversnellingen veelal uit. Met een strak tempo was het al slopend genoeg deze keer. Na zo’n 115km waren we weer terug in Stompwijk en konden op zoek naar verkoeling van douche of (zwem)bad.

Arno van Rijn

Om 8.25 uur naderde ik de parkeerplaats van de Sporthal. Het was een grote rode zee van toerders. Ik telde maar 3 afwijkende kleuren. Het is een prachtig gezicht wanneer bijna iedereen in hetzelfde tenue rijdt. Om 8.30u vertrokken wij met 15 man richting het oosten. Waarheen wij precies gingen is voor de meesten van ons tot de koffie een raadsel. We zien wel. Ik kwam er na 35 km. achter dat de reis naar Harmelen ging deze keer. Het was op de heenweg bewolkt dus het viel wel mee met de hitte, terug was het aanzienlijk warmer, voordewind en de zon die volop scheen zorgde voor meer dan 30 graden. Tijdens de rit gingen er 2 eerder naar huis omdat zij nog belangrijker dingen te doen handen dan met hun vrienden de koffie gebruiken. Na 62 km. kwamen wij aan in Harmelen op het pleintje. De koffie was goed maar de appeltaart was toch van uitzonderlijke kwaliteit. Het duurde wel even, want voor het 2e bakkie moesten eerst de kopjes gewassen worden en dat duurde minimaal 8 min. Het is goed te merken dat wij vaker met elkaar koffie drinken, want de onderwerpen die soms besproken worden zijn wel steeds intiemer. Na de koffie weer voor de wind naar huis over Woerden, Bodegraven en Alphen. In Boskoop kreeg Ton nog een lekke band en om 1 uur waren we weer thuis met 110 km op de teller en een gemiddelde van 30 km. Het was volgens mij de warmste toerrit van dit seizoen maar wel een hele mooie, met prachtig toerweer. Het verbaast mij hoe Sjaak elke keer weer van de geitenpaden kan vinden waar het goed fietsen is en waar de natuur prachtig is.

Theo van Velzen A2

De C1 groep

De voorspelde tropische temperaturen deden ons besluiten om de geplande route in te korten. Met het groepje van 13 kozen we nu voornamelijk open wegen om de warmte voor te blijven, hoewel het voor de koffie best mee viel. Het was nog enigszins bewolkt en weinig zon, de temperatuur was wel al 23° bij de start. Via Zoetermeer naar het Bentwoud en een foto-stop gemaakt om een kleine koppel Schotse Hooglanders te vereeuwigen, die lekker verkoeling zochten in het water. Mooi moment! Na Waddinxveen naar Boskoop, waar we via omleidingsborden op een mooi achteraf paadje kwamen, omdat de Zijde opgeknapt wordt. Na de Otweg alsmaar de Gouwe gevolgd tot in Alphen. Daar waren de captains de route even kwijt en losten het weer op met Google Maps. Wat handig toch die mobiels! Bij de nieuwe koffietent “Bij Hen” bij de Zegersloot aangekomen mochten we allemaal om de loungebank heen gaan zitten. De bediening was er vlot met 4 vragen: of we geen gezondheidsklachten hadden? Of we een briefje met onze gegevens wilden invullen? En of we meer uit elkaar wilden gaan zitten? En natuurlijk wat we wilden drinken? Daarna ging een aantal van ons aan de tafel ernaast zitten. Heel verrast waren we natuurlijk dat ook hier een borreltje met slagroom en…lange vinger geserveerd werd, zelfs ook bij het 2e bakkie. Het kan niet op! Verder liep alles goed en waren we het er over eens, deze koffietent nog eens aan te doen. Voor de terugweg naar de Maximabrug. Nu was het wel “peentjes” zweten en liep het naar de 30°. De hele Rijndijk af tot het Speeltuinpad en de weg vervolgend naar Zoeterwoude. Daar was het net 12.00 uur geweest en stonden er weer ruim 50 km op de teller erbij.

Annie van Rijn

De captain van de C2, vandaag met 7 fietsers,  wilde graag bij deze tropische temperaturen op tijd thuis zijn. Hij koos voor een rondje richting het Spookverlaat en het Rietveld in Hazerswoude.  Bij de Dijkgraafweg wilden toch twee fietsers de gok wagen om bij Klein Giethoorn een bakkie te doen. Normaal gesproken is de uitspanning deze tijd van  het jaar dicht op de zondagen. Ze kregen het mooi voor elkaar en hebben daar genoten van de koffie. De Dijkgraafweg is sinds vorig jaar verlengd en komt nu uit op de driesprong Loete, Voorweg en Roemer. Nadat de rest van de groep een kleine drinkpauze hadden gedaan, ging de route verder naar Boskoop, Bentwoud en via de Bovenmeer werd mooi de 40 km aangetikt. Twee fietsers trapten gelijk door naar huis en twee fietsers kwamen met de captain mee om een bakkie met appeltaart! thuis te doen. Heerlijk vóór de echte hitte was de C2 om 10.30 uur thuis in Stompwijk. Vandaag werd de 1e hittegolf van 2020 een feit! Het verslag is namens Fried.

Groet, Lia de Jong-Zwetsloot