Rit van de vallende takken

Na een stormachtige en regenachtige nacht was het op zondagochtend 27 september niet druk bij de start aan het Klaverblad. Zo’n 40 leden stonden om half 9 klaar voor vertrek. Het zal ook met de voorspellingen te maken hebben die de dag ervoor nog een hele ochtend regen aankondigden. Dat viel dus mee, want naast de harde wind was het droog, niet koud en af toe piepte zelfs de zon even tussen de wolken door. Gaandeweg de route droogde ook de weg op en dat is vooral fijn voor degenen die achteraan rijden. Geen gespetter meer in je gezicht.

De A1 was weer op goede sterkte en vertrok met 11 man richting Noorden, waar ook de wind vandaan kwam. Op diverse plekken moesten we de afgewaaide takken en bladeren zien te ontwijken, want die wil je niet tussen je spaken krijgen. We volgden de slingerende kades langs de Amstel en de Kromme Mijdrecht en dan is het een voordeel dat het rustig is op de weg. Toch blijft het oppassen voor onverwachte tegenliggers in de bocht of een slinger die verder doordraait dan je van tevoren inschatte. Het ging allemaal goed. Bij café De Klinker zaten we onder de overkapping uit de wind en dan was het net niet te koud. Al koel je na een tijdje buiten zitten wel af. De hete koffie en lekkere appelpunten vinden dan gretig aftrek. Voor de terugweg de route via de Meije toch maar niet gedaan. Met de wind in de rug liever wat meer rechte wegen. In het Bentwoud aangekomen stopten we nog even voor een lekke band. Dan gebeurt ons gelukkig niet vaak meer. Ook na het opstappen werd nog 2x ‘lek’ geroepen, maar dat was loos alarm. Na een kleine 100km waren we mooi op tijd weer terug in Stompwijk om gedoucht en wel de Formule 1 en het WK te kunnen kijken.

Arno van Rijn

Groep A2: Met circa 12 man zetten we koers langs Snowworld, richting de A12 met een (straffe noorder) wind in de rug bij 16 gr/c. Veel afgebroken takken op de langs de A12. Opletten geblazen dus met het natte wegdek. De rit gaat richting Moordrecht, Krimpen ad Lek, Stolwijk, Gouda, Moerkapelle. Koffie plaats overdekt buiten, we werden snel van koffie en appelgebak voorzien. Na de koffie pauze is de wind wat gaan liggen en lijkt gedraaid, ten gunste van ons. We vervolgen onze route en het wordt steeds mooier weer, het zonnetje breekt zo nu en dan lekker door en de weg wordt geheel droog. Heerlijk!! Zeer leuke rit met mooie polder aanzichten. Wat mij opvalt is dat in een periode van 15 jaren hier en daar fietspaden zijn verlegd t.b.v. de uitbreiding van wegen en woonwijken die erbij gebouwd worden in de polders. In positieve zin voor de fietsveiligheid. Ik ben sinds augustus (weer) lid geworden van de Tourclub. In het verleden medio 1997 was ik ook een aantal jaren lid. Na een afwezigheid van circa 15 jaar weer een herintreder dus!. Wegcaptain, bedankt voor de mooie rit!!

Gr. André Loomans

De C1 groep, ‘t is weer voorbij die mooie zomer….

Ja, de herfst is duidelijk ingetreden, waren de voorspellingen voor zondag niet al te best, de werkelijkheid viel reuze mee. We hebben geen druppel regen gehad! Wel had het ’s nachts heel hard gewaaid en ook nu nog veel wind- kracht 5 uit het noorden. Dat merkten we ook onderweg naar de koffietent, heel veel blad en takjes op de weg, dus goed uitkijken. Met een klein groepje van 5 nam ik met Jan de honneurs waar. Captain Aad bewaakte zijn schilderijen bij de Open-Atelierroute bij Buitenplaats-Molenwei! Via Zoeterwoude, Kanaalweg, Besjeslaan naar de Stierenbrug en in Leiderdorp, het Jaagpad volgend naar de Koudekerkse brug. Door werkzaamheden aan de schoeiing mogen we op de weg rijden, dat fietst lekker. Je kan echt merken dat het mooie weer voorbij is, er is weinig verkeer op de weg. Over het Oostvaartpad naar de Compierekade en dan richting Klein Giethoorn. Het was voor het eerst dit jaar dat we daar kwamen en daar is ook wel het een en ander opgeknapt. Het is nu ook een B&B geworden. Wat er nog steeds is, zijn de mooie blauwe druiven die in de serre hangen. Het was net 10.00 uur, dus de koffie moest nog aangezet worden. Wij onderhand genietend van het rustige idyllische plekje aan het water. Na de koffie naar de Hoogeveenseweg en via Benthuizen door het dorp, waar natuurlijk net de mensen uit de kerk kwamen, dus uitkijken! Jan en Elly haakten daarna af en bij Het Geertje Ria en ik, tja dan moet Wim het verder alleen zien te redden! Mooi op tijd om ook nog naar de expositie te gaan, kwam ik om 11.30 uur thuis met ruim 40 km. op de teller. Volgende weken fietsen we nog als het weer het toelaat en vertrekken dan om 9.00 uur.

Annie van Rijn

C2

Zondag 27 september ging de C2 met 3 fietsers van start naar IJs de Jong in Weteringbrug. Een klein clubje dit keer. Het was redelijk goed fietsweer, droog met wel een stevige tegenwind op de heenreis. We reden door Zoeterwoude-dorp naar de Singels van Leiden. Vervolgens via de Haarlemmertrekvaart naar Oegstgeest en Warmond. Vandaar langs de A44 tot over de Ringvaart en tot slot nog 7 km langs de Ringvaart. Hier was het even bikkelen. Om 10.10 uur kwamen we met 31 km aan bij de koffie van dit gezellige bruine café. Het voetbalpraatje werd gelijk gehouden met de uitbater. Stompwijk ’92 versus ROAC. De terug route ging via Roelofarendsveen, langs de A4 over de Rhijnvreugdbrug naar het industrieterrein bij Heineken. Via de Weipoort en het Kerkepad, het laatste stukje en om precies 12.00 uur thuis met 56 km op de teller. Terug ging als een speer: alles voor de wind. Volgende week begint het naseizoen en wij starten dan om 09.00 uur voor ritjes van gemiddeld 45 km. Natuurlijk zolang het weer het toelaat. Rest nog het bestuur te bedanken voor de nieuwsbrief van 26 september met de duidelijke uitleg voor de bestellingen van de clubkleding. Tja …. en corona …. het is niet anders. Dit verslag is namens Fried.

Groetjes van Lia de Jong-Zwetsloot